" />
u m j e t n o s t   s k l a d n o g   k r e t a n j a   t i j e l a,   d u š e   i   d u h a

EURITMIJA

umjetnost pokreta

Učinite nešto aktivno za svoje zdravlje - terapijom pokreta

Zdravstvena euritmija je terapijska metoda koja se zasniva na specijalnim i modificiranim euritmijskim pokre­tima. Više od 80 godina primjenjuje se kao sastavni dio antro­pozofske medicine u suradnji s liječnikom za liječenje i ublažavanje različitih akutnih i kroničnih zdrav­stvenih tegoba.

Spektar indikacija je jako širok. Obuhvaća različite tegobe s vidom, kronične upalne procese dišnih putova, različite alergijske manifestacije na dišnim putovima i koži. Obuhvaća različite tzv. psihosomatske bolesti, različite bolesti unutrašnjih organa (osobito šećernu bolest), kod enureze i inkontinencije, odnosno opstipacije, a može biti i jedna od pomoći kod zloćudnih bolesti, kao predoperativna ili postoperativna pomoć. Indikacije su i stanja nakon moždanog udara, i različiti prirođeni spastični sindromi, deforma­cije ili otežana pokretljivost udova odnosno cijeloga tijela, kao i u ortodonciji. Različite vježbe pomažu kod depresija i strahova, mucavosti, kod post­traumatskih psihičkih poremećaja, epilepsije, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, kod različitih promjena zbog HIV infekcije, kod hiper­aktiv­nosti i nedovoljne aktivnosti. Određene vježbe mogu biti od velike pomoći u rehabilitaciji kod različitih ovisnosti, a također i kod poremećaja hranjenja (anoreksije, odnosno bulimije).

Kao profilaksa, zdravstvena euritmija je u vrtićima i osnovnim školama skoro nezamjenjiva. Prakticira se u bolničkim ustanovama i lječilištima, staračkim domo­vima, ordinacijama i pri kućnim posjetama. Pristup liječenju je  individualan.