" />
u m j e t n o s t   s k l a d n o g   k r e t a n j a   t i j e l a,   d u š e   i   d u h a

EURITMIJA

umjetnost pokreta

Euritmijski glasnik

AUTONOMIJA PLESA KAO CIVILIZACIJSKO PITANJE

Posted by Euritmija Hrvatska on September 26, 2017 at 2:30 AM

AUTONOMIJA PLESA KAO CIVILIZACIJSKO PITANJE

Intervju: Žak Valenta, plesni i kazališni umjetnik

Žak Valenta, plesač, izvođač, koreograf i redatelj s bogatim i raznovrsnim opusom na hrvatskoj kazališnoj i plesnoj sceni, u medijskoj je javnosti u proteklih godinu dana prisutan uglavnom kroz akcije vezane uz borbu za autonomiju Zagrebačkog plesnog centra. No izravni povod ovom razgovoru je euritmija, forma čijem se izučavanju posvetio u protekle četiri godine na studiju izvedbene euritmije pod mentorstvom čuvene umjetničke akademije Eurythmeum iz Stuttgarta. Završna predstava tog međunarodnog programa izvedena je u Zagrebu 10. lipnja u KUC Travno. Specifičnost euritmijskog izričaja, kontinuitet pritiska na Gradski ured za kulturu po pitanju ZPC-a, kao i daljnji autorski radovi neke su od tema o kojima razgovaramo pred njegovo gostovanje Dornachu u Švicarskoj, gdje nastupa na sceni svjetskog antropozofskog centra Goetheanum u sklopu euritmijske Olimpijade koja prikazuje diplomske nastupe euritmijskih akademija iz cijelog svijeta. Potom slijedi nastup na akademiji u Stuttgartu koji je ujedno i diplomski ispit.

Nakon školovanja u klasičnom baletu, suvremenom plesu, fizičkom kazalištu i velikog broja autorskih i suradničkih radova na nezavisnoj sceni i kazalištu, odlučili ste se za studij euritmije. Forma je to koja nalikuje na ples, a zapravo to nije, i forma koja je vrlo malo poznata unutar suvremenog izvedbenog miljea. Možete li pojasniti što vas je privuklo baš euritmiji?

Euritmiju nije potrebno posebno predstavljati. Prisutna je već oko stotinjak godina u cijelom svijetu kako na sceni tako i u profesionalnoj i akademskoj zajednici, kao dio kurikuluma waldorfskog školskog sustava te kao dio rehabilitacijskih programa u zdravstvenim ustanovama. Privuklo me je produbljivanje znanja o pokretu i njegovu prvobitnom izvoru koji počiva u čovjekovu duhu.

Kako izgleda taj studij? Što se studira i na koji način?

Temelj je, uz ostale akademske predmete, tonska i govorna euritmija. Tonska euritmija je vrlo zahtjevna i podrazumijeva usvajanje znanja o prirodi i strukturi glazbe, a govorna je na sličnom tragu s fokusom na govor i pisanu riječ. Naravno obje imaju svoj ekvivalent u čovjekovu pokretu. Umjetnički studij traje četiri godine, a pedagoška i zdravstvena euritmija još dvije godine.

Polaznici studija euritmije i njihovi predavači nakon završne predstave

Što vas od toga najviše privlači u budućem radu?

Svo troje – izvedba, pedagogija i terapija. Za početak je, čini mi se, važno iskušati se i izbrusiti kroz izvedbenu euritmiju, a kasnije možda ostale. Tako je bilo i s mojim prethodnim obrazovanjem s iznimkom da do sada još nisam iskušao zdravstveni potencijal pokreta u radu s bolesnicima.

Do koje mjere su znanja i vrijednosti euritmije primjenjivi ili kompatibilni današnjim izričajima? Postoje li primjeri u Europi gdje je euritmija dio kurikuluma suvremenih plesnih ili kazališnih studija?

Da, euritmija je prisutna kao akademska disciplina na umjetničkim studijima sveučilišta diljem svijeta kako onim antropozofskog usmjerenja tako i onima koji nemaju taj predznak. Primjeri su Hogeschool Leiden u Nizozemskoj gdje se euritmija studira u sklopu plesnog odsjeka ili sveučilište Alanus u Bonnu u Njemačkoj u kojem je ona dio kazališnog odsjeka. Naravno, ima i drugih primjera. Na našoj Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu pojedini su profesori dobro upoznati s ostavštinom dr. Rudolfa Steinera kao idejnog začetnika euritmije i s njegovim utjecajem na kreiranje glumačke Čehov metode koja se podučava širom svijeta. Ne znam koje referentno polje podrazumijevate pod „današnjim izričajima“. Interdisciplinarnost je danas ustaljena praksa u izvedbenim i drugim umjetnostima i u tom smislu se podrazumijeva proučavanje svih izvedbenih praksi pa tako i euritmije. Zanimanje za euritmiju je u porastu u zapadnoj Europi, Sjedinjenim Državama, Aziji i drugdje. Pretpostavljam i zbog holističkog pristupa tijelu i pokretu kao i društvenoj i ekološkoj osviještenosti koju podučava i zagovara. Kod nas euritmiji pomaže sve veće zanimanje za waldorfsku pedagogiju u waldorfskim, ali i ostalim vrtićima i školama.

Na koji način je vaša praksa, izvedbena i autorska, promijenjena ili potaknuta ovim studijem?

U izvedbenom smislu pokret je pročišćeniji, osvješteniji, protočniji i muzikalniji, manje isključivo tjelesan, a u autorskom smislu proširio sam razumijevanje polja izvedbenosti osobito na područje glazbe i poezije.

Iznimno ste aktivni unutar Upravnog odbora UPUH-a kao i Plenuma ZPC-a. Gradska vlast se nije promijenila tako kulturna politika spram Zagrebačkog plesnog centra ostaje ista. Smatrate li da je bojkot ZPC-a i dalje strategija na kojoj treba inzistirati? Koji su daljnji koraci koje UO UPUH-a namjerava poduzeti?

I dalje mislim da plesna i srodne joj umjetnosti moraju biti ravnopravne s ostalim, što sada nije slučaj, uz izuzetak baleta naravno. Borba plesne zajednice za uspostavu autonomije Zagrebačkog plesnog centra civilizacijsko je pitanje i pomalo je šokantno da se mi njime bavimo u 21. stoljeću. Transparentnost upravljanja budućim samostalnom ustanovom kao i normalizacija adekvatne financijske potpore plesnoj i srodnim izvedbenim umjetnostima važan su dio te borbe. Nastaviti ću se zalagati u tom smjeru kroz Plenum ZPC-a koji je puno napravio informirajući i vršeći pritisak na Gradski ured za kulturu i sport kroz Odbor za kulturu grada Zagreba i gradske vijećnike, tako i kroz strukovnu udrugu UPUH koje sam član, a koja okuplja većinu članova plesne zajednice u republici Hrvatskoj čiji sadašnji upravni odbor također snažno djeluje i podupire borbu za autonomnost ZPC-a. Slijedeći koraci u tom smjeru su obraćanje novom sazivu članstva u Gradskoj skupštini krajem lipnja kao i ponovna sjednica novog Odbora za kulturu Gradske skupštine s temom ZPC-a na koju se obavezao prijašnji saziv gdje će se revidirati šestomjesečno razdoblje rada ZPC-a u sadašnjem modelu upravljanja.

Završna predstava polaznika studija euritmije

I dalje ste aktivni i na riječkoj sceni, koja je i vaše umjetničko ishodište, mada već nekoliko godina uglavnom djelujete u Zagrebu. Rijeka je sada u fokusu javnosti s programima Europske prijestolnice kulture. Jeste li uključeni u te programe?

Relacija Rijeka – Zagreb moje je prirodno kulturno okruženje već niz godina. Trenutno živim u Zagrebu djelomično i zbog spomenutog intenzivnog studijskog programa. U EPK sam involviran u dva projekta: prvi je vezan za Trafik kroz jedan veći izvedbeni projekt koji bi uključivao cijeli grad kao lokaciju. Plan je da se pripreme odvijaju kroz cijelu 2019., a izvedbe tijekom 2020. godine. Drugi projekt je Ponton kojem su nosioci grupa umjetnika i riječkih intelektualaca s ciljem realizacije svjetlosne instalacije/objekta na moru ispred Riječke luke koji bi bio prepoznatljivi landmark Rijeke tijekom EPK, ali i kasnije. Oba projekta su financijski vrlo zahtijevana i složena, ali biti europska prijestolnica kulture podrazumijeva veće ulaganja grada i države u sektor kulture i u tom smislu bi kroz EPK Rijeka mogla jako profitirati.

Vaši dalji autorski projekti?

U pripremi je Trafikova nova predstava pod naslovom Prevođenja čija je premijera predviđena na drugom izdanju riječkog izvedbenog festivala Periskop, a u Zagrebu na Pobješnjelom Ganz novom festivalu na jesen. Prije toga tijekom srpnja premijerno ćemo na danu grada Karlovca izvesti projekt KABODY zone tranzicije koji radim u suradnji s nekolicinom sjajnih karlovačkih izvedbenih umjetnika. Želja mi je realizirati i treći dio trilogije na temu Umjetnost i tabu nakon predstava Dijagnoza umjetnost i Hermafroditi duše pod nazivom Gott ist tot koji tematizira odnos umjetnosti i religije. Naravno uz ove aktivnosti nastaviti ću pedagoški rad kroz PAP (Performing Arts Program) program koji sam s kolegama pokrenuo u Muzeju suvremene umjetnosti 2015. godine, suradnju s Dramskim studijom za djecu i mlade Pučkog otvorenog učilišta iz Zaprešića kojima sam se pridružio zimus, a surađivati ću i s profesionalnim euritmijskim ansamblom IONA kojeg vode moji mentori sa studija ako se za to ukaže potreba.

© Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 28. lipnja 2017.


Categories: Umjetnicka euritmija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

27 Comments

Reply Jamisonmaw
3:26 AM on February 1, 2018 
Shops that require protection for high risk goods held on the premises will usually need to declare the total values of each stock item. High risk shop stock and goods are those that attract thieves and are expensive to replace. Examples of high risk stock items are electronic equipment, cigarettes, and tobacco, designer clothing, computers and digital equipment, software, computer games and consoles, drugs pharmacy and medicines, watches and jewellery, mobile phones and radios, photographic equipment, power tools, TVs, DVDs, CDs and Wines and Spirits.

If your shop has high risk stock you can reduce the cost of your premiums by having adequate security in place. This includes an insurance company approved burglar and fire alarm, window grills, shutters and bars, CCTV and sprinklers. Many shop insurers will only offer stock cover if the minimum levels of security are in place for all shops, regardless of the stock contents held. A lot of insurers may offer further large discounts to the premium if the shop owner lives on or above the premises and is there at night.

Shops by their very nature deal with members of the public and a good insurance policy will usually contain liability cover as standard. This should include Public Liability of up to ?2,000,000 for any one claim by a member of the public who may suffer loss or injury visiting the shop.

If you employ staff all policies will offer Employers Liability cover of up to ?10,000,000 one event and because shops sell goods and services, Products Liability cover of ?2,000,000 for any one period of insurance.

https://www.cialissansordonnancefr24.com/c'est-quoi-le-cialis/
Reply JamesFeeby
8:05 AM on July 16, 2018 
!
,
.

- 5000
- 5000

https://xrumer.pro/
Reply AunusideIonike
6:36 PM on July 23, 2018 
Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/prix-du-cialis-avec-ordonnance/
Reply MagJoync
6:01 PM on August 10, 2018 
Reply AuroraHidalgo
7:28 PM on August 14, 2018 
Da biste zadovoljili sebe i milione ena. Ili barem pokuajte uiniti jednu devojku SRETNOM - i to je SUPER! Titan Gel Poboljava Potenciju. Titan gel je odlian preparat za potenciju , koji vam pomae pri poveanju vaeg penisa i poboljanju erektilne funkcije. Prije nego krenemo u detaljniju analizu ovog preparata malo emo se pozabaviti statistikom i istraivanjima. titangel-in-serbia.com : ; ; ; ; ; . . .
Reply AgustinHealt
12:10 AM on August 22, 2018 
µ±» ±µ»

±» · ±µ» ° µ°
Reply Mathewpyday
12:10 AM on August 22, 2018 
±µ» °·»° ±»

°·±» · ±µ» ° µ°
Reply AntonioLer
12:10 AM on August 22, 2018 
µ±» · ±µ»

°·±» · ±µ» ° µ°
Reply RonaldStymN
12:10 AM on August 22, 2018 
°·»°µ ±» ±µ»°

°·»°µ ±» ±µ»°
Reply rasskintan
8:16 AM on October 22, 2019 
Ð?нÑ?еÑ?еÑ?нÑ?е Ñ?аÑ?Ñ?казÑ?
Ð?нÑ?еÑ?еÑ?нÑ?е Ñ?аÑ?Ñ?казÑ?
https://1001rasskaz.ru
Reply vivinvina
7:19 AM on November 7, 2019 
Reply kiberriva
10:01 AM on November 18, 2019 
СамÑ?е лÑ?Ñ?Ñ?ие Ð?оÑ?но комикÑ?Ñ?, Ñ?азложенÑ? по каÑ?егоÑ?иÑ?м: Ð?нÑ?еÑ?Ñ?, Ð¥Ð?Ð?ТÐ?Ð? Ð?Ð?Ð?Ð?Ð?, поÑ?но каÑ?Ñ?инки и Ñ?Ñ?оÑ?иÑ?еÑ?кие комикÑ?Ñ? на Ñ?Ñ?Ñ?Ñ?ком Ñ?зÑ?ке. Ð?вÑ?оÑ?Ñ? и Ñ?Ñ?дожники вложили вÑ?Ñ? Ñ?воÑ? Ñ?анÑ?азиÑ? Ñ?Ñ?о бÑ? Ñ?оздаÑ?Ñ? поÑ?но комикÑ?Ñ?, Ñ?ак и Ñ?аÑ?Ñ?казаÑ?Ñ? вÑ?е Ñ?вои мÑ?Ñ?ли Ñ?еÑ?ез наÑ?иÑ?ованнÑ?е каÑ?Ñ?инÑ?. Ð?Ñ?кÑ?овеннÑ?е Ñ?Ñ?енÑ? в Ñ?Ñ?оÑ?иÑ?еÑ?киÑ? Ñ?иÑ?Ñ?нкаÑ? бÑ?ваеÑ? Ñ?Ñ?Ñ?дно пÑ?едÑ?Ñ?авиÑ?Ñ? в Ñ?еалÑ?ной обÑ?Ñ?ной жизненной Ñ?иÑ?Ñ?аÑ?ии. СоздаÑ?елей неÑ?его пÑ?акÑ?иÑ?еÑ?ки не огÑ?аниÑ?иваеÑ? кÑ?оме иÑ? Ñ?анÑ?азии и идеи, но иÑ? гоÑ?овÑ?е пÑ?оизведениÑ? понÑ?авÑ?Ñ?Ñ?Ñ? многим лÑ?биÑ?елÑ? данного жанÑ?а. Ð?Ñ?ли Ñ?пÑ?аÑ?иваеÑ?е, Ñ?ем могÑ?Ñ? оÑ?лиÑ?аÑ?Ñ?Ñ?Ñ? дÑ?Ñ?г оÑ? дÑ?Ñ?га даннÑ?й вид? Ð?Ñ?веÑ? оÑ?енÑ? пÑ?оÑ?Ñ? и понÑ?Ñ?ен каждÑ?й Ñ?иÑ?Ñ?нок Ñ?никален Ñ?воим оÑ?еÑ?Ñ?анием, а Ñ?акже Ñ?Ñ?жеÑ?ной иÑ?Ñ?оÑ?ией.
https://xvipcomix.info/
Ð?оÑ?но комикÑ?
Reply gadaninab
5:09 PM on November 19, 2019 
С дÑ?евниÑ? вÑ?емен лÑ?ди пÑ?акÑ?иковалиÑ?Ñ? в пÑ?едÑ?казании бÑ?дÑ?Ñ?его по пÑ?имеÑ?ам, каÑ?Ñ?ам. Ð?екоÑ?оÑ?Ñ?е из пÑ?едÑ?казаÑ?елей оÑ?кÑ?Ñ?ли миÑ?Ñ? взаимоÑ?вÑ?зÑ? междÑ? оÑ?ноÑ?иÑ?елÑ?нÑ?м положением небеÑ?нÑ?Ñ? Ñ?веÑ?ил и даÑ?ой Ñ?ождениÑ? опÑ?еделенного индивида. Ð?Ñ?и Ñ?Ñ?ом Ñ?оÑ?Ñ?авлÑ?еÑ?Ñ?Ñ? каÑ?Ñ?а бÑ?дÑ?Ñ?его â?? гоÑ?оÑ?коп.

Ð?а наÑ?ем Ñ?айÑ?е вÑ? найдеÑ?е неÑ?колÑ?ко видов гоÑ?оÑ?копов, коÑ?оÑ?Ñ?е оÑ?Ñ?азÑ?Ñ? Ð?аÑ?Ñ? индивидÑ?алÑ?ноÑ?Ñ?Ñ?, многогÑ?анноÑ?Ñ?Ñ?.

СекÑ?Ñ?алÑ?нÑ?й гоÑ?оÑ?коп - Ñ?езÑ?лÑ?Ñ?аÑ? глÑ?бокого анализа инÑ?имной Ñ?Ñ?оÑ?онÑ? ваÑ?ей жизни и жизни ваÑ?его паÑ?Ñ?неÑ?а. Ð?аÑ?и аÑ?Ñ?Ñ?ологи помогÑ?Ñ? вам Ñ?знаÑ?Ñ? о Ñ?амÑ?Ñ? Ñ?окÑ?овеннÑ?Ñ? Ñ?екÑ?Ñ?алÑ?нÑ?Ñ? Ñ?анÑ?азиÑ?Ñ? ваÑ?его лÑ?бимого Ñ?еловека.

Ð?оÑ?оÑ?коп Ñ?овмеÑ?Ñ?имоÑ?Ñ?и - даннÑ?й пÑ?огноз поможеÑ? вам вÑ?Ñ?Ñ?ниÑ?Ñ? Ñ?Ñ?епенÑ? Ñ?овмеÑ?Ñ?имоÑ?Ñ?и двÑ?Ñ? лÑ?дей по анкеÑ?нÑ?м даннÑ?м, взÑ?в во внимание оÑ?новнÑ?е аÑ?пекÑ?Ñ? жизни.

Ð?Ñ?бовнÑ?й гоÑ?оÑ?коп - поможеÑ? вам найÑ?и идеалÑ?нÑ?Ñ? паÑ?Ñ?, Ñ?еловека, коÑ?оÑ?Ñ?й полноÑ?Ñ?Ñ?Ñ? бÑ?деÑ? вам Ñ?ооÑ?веÑ?Ñ?Ñ?воваÑ?Ñ?.

http://goroskopy-kotorye-sbyvayutsya.narod.ru


гадание онлайн онлайн беÑ?плаÑ?но
Reply gadaninab
5:55 PM on November 20, 2019 
С дÑ?евниÑ? вÑ?емен лÑ?ди пÑ?акÑ?иковалиÑ?Ñ? в пÑ?едÑ?казании бÑ?дÑ?Ñ?его по пÑ?имеÑ?ам, каÑ?Ñ?ам. Ð?екоÑ?оÑ?Ñ?е из пÑ?едÑ?казаÑ?елей оÑ?кÑ?Ñ?ли миÑ?Ñ? взаимоÑ?вÑ?зÑ? междÑ? оÑ?ноÑ?иÑ?елÑ?нÑ?м положением небеÑ?нÑ?Ñ? Ñ?веÑ?ил и даÑ?ой Ñ?ождениÑ? опÑ?еделенного индивида. Ð?Ñ?и Ñ?Ñ?ом Ñ?оÑ?Ñ?авлÑ?еÑ?Ñ?Ñ? каÑ?Ñ?а бÑ?дÑ?Ñ?его â?? гоÑ?оÑ?коп.

Ð?а наÑ?ем Ñ?айÑ?е вÑ? найдеÑ?е неÑ?колÑ?ко видов гоÑ?оÑ?копов, коÑ?оÑ?Ñ?е оÑ?Ñ?азÑ?Ñ? Ð?аÑ?Ñ? индивидÑ?алÑ?ноÑ?Ñ?Ñ?, многогÑ?анноÑ?Ñ?Ñ?.

СекÑ?Ñ?алÑ?нÑ?й гоÑ?оÑ?коп - Ñ?езÑ?лÑ?Ñ?аÑ? глÑ?бокого анализа инÑ?имной Ñ?Ñ?оÑ?онÑ? ваÑ?ей жизни и жизни ваÑ?его паÑ?Ñ?неÑ?а. Ð?аÑ?и аÑ?Ñ?Ñ?ологи помогÑ?Ñ? вам Ñ?знаÑ?Ñ? о Ñ?амÑ?Ñ? Ñ?окÑ?овеннÑ?Ñ? Ñ?екÑ?Ñ?алÑ?нÑ?Ñ? Ñ?анÑ?азиÑ?Ñ? ваÑ?его лÑ?бимого Ñ?еловека.

Ð?оÑ?оÑ?коп Ñ?овмеÑ?Ñ?имоÑ?Ñ?и - даннÑ?й пÑ?огноз поможеÑ? вам вÑ?Ñ?Ñ?ниÑ?Ñ? Ñ?Ñ?епенÑ? Ñ?овмеÑ?Ñ?имоÑ?Ñ?и двÑ?Ñ? лÑ?дей по анкеÑ?нÑ?м даннÑ?м, взÑ?в во внимание оÑ?новнÑ?е аÑ?пекÑ?Ñ? жизни.

Ð?Ñ?бовнÑ?й гоÑ?оÑ?коп - поможеÑ? вам найÑ?и идеалÑ?нÑ?Ñ? паÑ?Ñ?, Ñ?еловека, коÑ?оÑ?Ñ?й полноÑ?Ñ?Ñ?Ñ? бÑ?деÑ? вам Ñ?ооÑ?веÑ?Ñ?Ñ?воваÑ?Ñ?.

http://goroskopy-kotorye-sbyvayutsya.narod.ru


гадание на каÑ?Ñ?аÑ?
Reply uazikpozr
8:04 AM on November 25, 2019 
УÐ?Ð? Ð?Ð?ТРÐ?Ð?Т Ð?Ð?Ð?Ð? 2019 Ñ?еалÑ?но Ñ?окиÑ?овал менÑ?.
Ð?Ñ?оÑ?еÑ?Ñ?иÑ?овал УÐ?Ð? авÑ?омаÑ? в оÑ?Ñ?Ñ?оад, на Ñ?Ñ?аÑ?Ñ?е, в гоÑ?оде.
Ð?ейÑ?Ñ?виÑ?елÑ? конÑ?Ñ?Ñ?Ñ?кÑ?оÑ?Ñ? поÑ?Ñ?аÑ?алиÑ?Ñ?, вÑ?е полÑ?Ñ?илоÑ?Ñ? Ñ?лаженно, гаÑ?мониÑ?но. Ð?оÑ?Ñ?авиÑ?Ñ? Ð?Ð?Ð?, и бÑ?деÑ? вам Ñ?Ñ?аÑ?Ñ?Ñ?е.
https://www.youtube.com/watch?v=pw9KxsI0mCM
https://www.youtube.com/watch?v=pw9KxsI0mCM

uaz patriot
Reply swedbaiva
12:31 PM on November 26, 2019 
Ð?Ñ?е длÑ? Ñ?вадÑ?бÑ? в Ð?ваново, Ð?ладимиÑ?е, ЯÑ?оÑ?лавле и Ð?оÑ?Ñ?Ñ?оме.
Ð?Ñ?Ñ?Ñ?ие Ñ?пеÑ?иалиÑ?Ñ?Ñ? event-индÑ?Ñ?Ñ?Ñ?ии: ведÑ?Ñ?ие, Ñ?вадебнÑ?е коÑ?Ñ?ежи, аÑ?Ñ?иÑ?Ñ?Ñ?, Ñ?оÑ?огÑ?аÑ?Ñ? ,Ñ?еÑ?Ñ?оÑ?анÑ? и банкеÑ?нÑ?е залÑ?, Ñ?вадебнÑ?е Ñ?кÑ?аÑ?ениÑ?,бÑ?кеÑ? невеÑ?Ñ?Ñ?, Ñ?вадебнÑ?е плаÑ?Ñ?Ñ? и обÑ?Ñ?Ñ?алÑ?нÑ?е колÑ?Ñ?а ...
Ð?аÑ? ожидаеÑ? кÑ?еаÑ?ивнÑ?й и незабÑ?ваемÑ?й пÑ?аздник!

Ñ?амада

https://ostrov-nevest.ru/blog
Reply kozandenat
2:33 PM on December 2, 2019 
Ð?Ñ?Ñ?кий Ñ?еловек должен поÑ?еÑ?аÑ?Ñ? Ñ?Ñ?омаÑ?олога Ñ?оÑ?Ñ? бÑ? 1 Ñ?аз в полгода. Ð?Ñ?и Ñ?Ñ?ом не важно, Ñ?Ñ?евожаÑ? ли болезненнÑ?е Ñ?импÑ?омÑ?. Ð?еобÑ?одимо Ñ?оÑ?оÑ?енÑ?ко веÑ?Ñ?и Ñ?Ñ?од за зÑ?бами, Ñ?Ñ?обÑ? далее не возникло Ñ?еÑ?Ñ?Ñ?знÑ?Ñ? пÑ?облем. Ð?адо Ñ?воевÑ?еменно леÑ?иÑ?Ñ? и диагноÑ?Ñ?иÑ?оваÑ?Ñ? паÑ?ологии, и Ñ?огда полÑ?Ñ?иÑ?Ñ?Ñ? макÑ?ималÑ?но длиÑ?елÑ?ное вÑ?емÑ? Ñ?оÑ?Ñ?анÑ?Ñ?Ñ? зÑ?бÑ? в пÑ?екÑ?аÑ?ном Ñ?оÑ?Ñ?оÑ?нии. СовеÑ?Ñ?еÑ?Ñ?Ñ? обÑ?аÑ?иÑ?Ñ?Ñ?Ñ? в Ñ?Ñ?омаÑ?ологиÑ?еÑ?кÑ?Ñ? клиникÑ? Ð?енÑ?аÐ?ед, Ñ?Ñ?обÑ? заказаÑ?Ñ? Ñ?Ñ?лÑ?ги опÑ?Ñ?нÑ?Ñ? Ñ?пеÑ?иалиÑ?Ñ?ов. СÑ?омаÑ?ологиÑ? в Ð?азани занимаеÑ?Ñ?Ñ? пÑ?оÑ?илакÑ?икой и леÑ?ением Ñ?азнÑ?Ñ? паÑ?ологий. Ð?деÑ?Ñ? еÑ?ли Ð?ам надо пÑ?оÑ?езиÑ?ование зÑ?бов â?? Ð?Ñ? Ñ?оÑ?но оÑ?Ñ?Ñ?иÑ?е Ñ?Ñ?ебÑ?емое!

url says...
http://levenchuk.ru/1007641]
http://libertarium.ru/1008100http://vkmonline.com/users/wall/834218
Reply adfxuGaw
2:53 AM on December 14, 2019 
canadian pharmacy generic viagra generic viagra without a doctor prescription generic viagra online buy generic viagra online buy viagra samples

cheap viagra online without prescription online viagra generic buy viagra samples viagra generic viagra without a doctor prescription

viagra without prescription generic viagra sales viagra online buy viagra generic online usa pharmacy buy pills erection generic viagra

viagra without prescription generic viagra without a doctor prescription buy generic viagra online buy viagra generic online usa pharmacy viagra online stock price
Reply fhjciGaw
5:10 AM on December 15, 2019 
buy generic viagra online generic viagra sales viagra pills viagra samples buy viagra samples
generic viagra sales buy viagra viagra buy viagra buy buy viagra online
buy viagra samples online viagra viagra pills buy viagra samples viagra generic
viagra online generic viagra generic online pharmacy generic viagra sales viagra online generic viagra buy
Reply hidryaanino
4:47 PM on January 4, 2020 
Ð?окÑ?пки по вÑ?емÑ? СÐ?Ð?
https://hydraruzxinew4afsite.com/
гидÑ?а Ñ?айÑ? анонимнÑ?Ñ? покÑ?пок